Terapia nutritionala in diabetul zaharat pentru copii si adolescenti

Alimente recomandate si nerecomandate

Va prezentam in cele ce urmeaza o lista a catorva alimente recomandate, dar si nerecomandate.

Alegerea ramane la dumneavoastra, cum este si normal, insa un stil de viata sanatos ar trebui sa cuprinda macar o parte din cele cateva alimente recomandate mai jos.

CE PRODUSE ALEGEM – ALIMENTE RECOMANDATE SI NERECOMANDATE

BAUTURI

RECOMANDATE (CONSUM FRECVENT)

  • apa;
  • ceai de plante si fructe;
  • suc de fructe natural (1 pahar/zi);
  • limonada cu indulcitor.

NERECOMANDATE (CONSUM RAR)

  • alcool;
  • ciocolata calda;
  • capuccino la plic;
  • bauturi energizante;
  • sucuri carbogazoase cu aroma de fructe cu adaos de zahar;
  • ceaiuri de fructe gata preparate din comert.

PAINE, CEREALE, PASTE FAINOASE, OREZ

RECOMANDATE (CONSUM FRECVENT)

  • fulgi de ovaz;
  • musli simpli fara fructe;
  • paine integrala;
  • paine de secara;
  • paine neagra;
  • paine graham;
  • paine intermediara;
  • paine prajita fara grasime;
  • lipie;
  • felii de cereale expandate (grau, orez);
  • orez basmatic integral;
  • orez brun;
  • orez salbatic;
  • paste fainoase;
  • de preferat integrale.

NERECOMANDATE (CONSUM RAR)

  • paine prajita cu grasime;
  • croissant;
  • briose;
  • foietaje;
  • produse de patiserie;
  • covrigei;
  • paine alba;
  • cereale de mic dejun cu zahar;
  • ciocolata;
  • fructe sau alune;
  • popcorn;
  • pufuleti;
  • bake-rolls;
  • snacks-uri dulci sau sarate.

LEGUME SI ZARZAVATURI

RECOMANDATE (CONSUM FRECVENT)

  • orice fel de legume proaspete;
  • zarzavaturi;
  • legume congelate;
  • ardei iute;
  • ceapa;
  • usturoi;
  • ierburi aromatice.

NERECOMANDATE (COSUM RAR)

  • fulgi de fasole sau cartofi;
  • legume in ulei la borcan;
  • salate de legume cu maioneza sau ulei in exces;
  • chips-uri;
  • cartofi prajiti.

FRUCTE

RECOMANDATE (CONSUM FRECVENT)

  • toate sortimentele de fructe proaspete;
  • fructe uscate – 5-6 bucati;
  • gem fara adaos de zahar.

NERECOMANDATE (CONSUM RAR)

  • compoturi de fructe cu adaos de zahar;
  • conserve de fructe in sirop;
  • gem;
  • dulceata;
  • marmelada.

CARNE, PESTE SI OUA

RECOMANDATE (CONSUM FRECVENT)

  • carne rosie proaspata slaba (vita, porc, miel);
  • carne alba de pui sau curcan;
  • sunca de pui sau curcan;
  • muschi file de vita sau porc;
  • pastrama;
  • peste;
  • fructe de mare;
  • peste afumat;
  • icre negre si rosii;
  • peste marinat;
  • conserve de peste in suc propriu sau sos tomat;
  • oua – 4/saptamana.

NERECOMANDATE (CONSUM RAR)

  • carne rosie grasa, impanata;
  • ceafa;
  • costite;
  • carne tocata;
  • mici;
  • carnati;
  • salam;
  • kaizer;
  • bacon;
  • parizer;
  • cremwursti;
  • conserve de carne;
  • pate de ficat;
  • snitele;
  • chiftele;
  • hamburgeri;
  • aripioare de pui;
  • pane-uri din pui;
  • conserve de peste in ulei;
  • salata de icre;
  • fructe de mare pane sau prajite in ulei;
  • semipreparate congelate din carne sau peste.

PRODUSE LACTATE

RECOMANDATE (CONSUM FRECVENT)

  • lapte degresat (0,1% grasime) sau partial degresat (1,5% grasime);
  • iaurt cu maxim 3% grasime;
  • lapte batut;
  • branza slaba de vaci;
  • perle de branza (cottage cheese);
  • smantana 12% grasime;
  • telemea proaspata;
  • urda ricotta;
  • mozzarela proaspata in zer.

NERECOMANDATE (CONSUM RAR)

  • lapte integral (3,5% grasime);
  • lapte cu cacao sau fructe;
  • iaurt gras, cremos (>3,5% grasime);
  • iaurt cu fructe sau musli;
  • branza grasa de vaci;
  • mascarpone;
  • smantana cu 15-20% grasime;
  • cascaval;
  • branza de burduf;
  • branzeturi frantuzesti;
  • branza topita.

GRASIMI, ULEIURI, SOSURI

RECOMANDATE (CONSUM FRECVENT)

  • in cantitati mici:
    • ulei de masline;
    • ulei de floarea soarelui;
    • ulei de rapita;
    • unt (1 lingurita de 2-3 ori/saptamana);
    • sos de rosii;
    • bulion;
    • sos de legume;
    • pasta de ardei.

NERECOMANDATE (CONSUM RAR)

  • untura;
  • margarina;
  • maioneza;
  • sosuri gata preparate (olandez, tartar, remoulade, de usturoi etc).

PRODUSE ZAHAROASE

RECOMANDATE (CONSUM FRECVENT)

  • bomboane fara zahar (cu indulcitori);
  • ciocolata neagra cu minim 70% cacao (2-3 patratele);
  • inghetata cu maxim 7% grasime (pe baza de apa).

NERECOMANDATE (CONSUM RAR)

  • orice produs de cofetarie:
    • tort;
    • chec;
    • rulada;
    • fursecuri;
    • prajituri.
  • napolitane;
  • bomboane;
  • ciocolata;
  • zahar;
  • miere;
  • inghetate cu ciocolata sau alune;
  • creme si budinci la plic.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.