Injectarea insulinei

Injectarea insulinei

Injectarea insulinei reprezinta o parte esentiala a unei zile din viata unui diabetic.

Cu toate ca insulina ce poate fi inhalata este acum disponibila si aprobata, realitatea este ca majoritatea persoanelor ce sufera de diabet zaharat tip 1 (si diabet zaharat tip 2 insulino-necesitant) vor trebui sa continue sa isi injecteze insulina pana la noi descoperiri.

INJECTAREA INSULINEI DOARE?

Injectarea insulinei a devenit mult mai usoara in ultimii ani, asta inseamna ca procesul de injectare, care nu este complet fara durere, nu mai doare la fel de tare pe cat durea inainte.

Multe persoane considera injectarea insulinei pentru tratamentul diabetului, un procedeu neplacut si dureros.

INJECTAREA INSULINEI SI DIAGNOSTICUL DE DIABET IMI VOR SCHIMBA VIATA?

Din pacate, diagnosticul de diabet atrage dupa sine modificari importante ale stilului de viata.

Pentru ca terapia cu insulina sa fie eficienta, este necesar sa faceti cateva schimbari ale stilului de viata.

Aceste schimbari trebuie sa includa:

  • alimentatie sanatoasa;
  • exercitiu fizic regulat;
  • testarea regulata a glicemiei;
  • urmarea unui tratament insulinic riguros.

Cu toate ca, toate aceste schimbari va influenteaza rutina zilnica, beneficiile legate de controlul bolii sunt enorme.

UNDE ESTE CEL MAI BINE SA IMI INJECTEZ INSULINA?

Injectarea insulineiInjectarea insulinei se face cel mai frecvent la nivelul abdomenului. Pentru unele persoane, aceasta zona nu este foarte potrivita, asa ca utilizeaza alte locuri. Celelalte locuri potrivite pentru injectarea insulinei sunt partea de sus a bratelor, partea de sus a feselor si partea exterioara a pulpelor.

Toate aceste locuri sunt mai eficiente pentru ca au un strat mai gros de grasime ce absoarbe insulina eficient. Deasemenea aceste zone au mai putine terminatii nervoase, ceea ce inseamna ca injectarea in aceste zone este mai putin dureroasa.

AR TREBUI SA SCHIMB PERMANENT LOCUL DE INJECTARE A INSULINEI?

Medicul diabetolog va ajuta sa alegeti cele mai potrivite locuri de injectare a insulinei, deasemenea tot acesta va invata cum sa va rotati locurile de injectare. Unele persoanele ce sufera de diabet utilizeaza locuri diferite de injectare pentru tipurile diferite de insulina. Insulina se absoarbe diferit in diferite zone de injectare.

Unele locuri de injectare sunt mai bune pentru o absorbtie rapida (abdomen) in timp ce altele sunt mai bune pentru absorbtie lenta (coapsele si fesele).

Injectarea insulinei trebuie sa se faca in locuri diferite. Locurile trebuiesc schimbate complet in fiecare saptamana sau la doua saptamani. Asigurati-va ca fiecare injectie este la un centimetru distanta de cealalta.

INJECTAREA INSULINEI SE POATE FACE PRIN HAINE?

Injectarea insulineiInjectarea insulinei prin haine este o idee proasta, oricat de convenabila ar parea. Atat siringile, cat si pixurile sunt lubrificate pentru a face injectarea cat mai putin dureroasa posibil. Hainele pot indeparta aceasta lubrificare, ceea ce inseamna ca injectiile pot fi mai dureroase.

Hainele nu sunt sterile, substantele de pe haine pot contamina acul si se poate ajunge la infectie. Mai mult, hainele pot strica acul, distrugandu-i varful.

Hainele va restrictioneaza vizibilitatea catre locul de injectare, asadar nu puteti stii daca injectia a fost sau nu eficienta.

UN MEMBRU AL FAMILIEI ESTE DIABETIC SI VREA SA IL AJUT CU INJECTAREA INSULINEI, CUM SA FAC ASTA?

Daca stiti tehnica de injectare, asta inseamna ca ati fost instruit/a anterior de o asistenta medicala, trebuie doar sa pastrati conditiile de igiena in minte si sa fiti un pic atenti, in rest va descurcati.

AR TREBUI SA PLIEZ PIELEA LA NIVELUL INJECTARII PENTRU A REDUCE PIERDEREA DE INSULINA?

Atunci cand un ac penetreaza pielea, se produc gauri mici in piele si in grasime. Exista posibilitatea ca insulina sa iasa prin gaura atunci cand indepartati acul. Daca ciupiti pielea inainte de injectare, linia naturala a gaurii este modificata, ceea ce inseamna ca injectia este mai eficienta.

Sursa: Diabetes UK

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.